FAQ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γενικές Ερωτήσεις

Τι είναι τα ebooks;

Είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε σταθερούς υπολογιστές ή σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (iPad, iPhone, Amazon Kindle, Android tablet/phone κλπ).

Ποιο είναι το κοινό ανάγνωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Ο αναγνώστης του ψηφιακού βιβλίου θα μπορούσε να είναι ο ίδιος με αυτόν του φυσικού, αλλά συνήθως είναι εκείνος ο οποίος έχει σταματήσει την αγορά φυσικών βιβλίων λόγω του όγκου ή λόγω του χώρου ανάγνωσης (π.χ. σε ένα tablet μπορείς να αποθηκεύσεις εκατοντάδες βιβλία και να τα διαβάζεις όταν ταξιδεύεις με μέσα μεταφοράς).

Δυνατότητες - Πλεονεκτήματα των ebooks
 • Τα ψηφιακά βιβλία δεν έχουν φυσικό όγκο και βάρος και συνεπώς ολόκληρη η βιβλιοθήκη σας μπορεί να βρίσκεται σε ένα e-book reader.
 • Όλα τα βιβλία του συγγραφέα είναι συγκεντρωμένα στα online καταστήματα με δυνατότητα demo προβολής και πάντοτε άμεσα διαθέσιμα.
 • Η έκδοση και δημοσίευση των βιβλίων σε παγκόσμια κλίμακα είναι μία ταχύτατη και εύκολη υπόθεση. Η απόκτηση των ψηφιακών βιβλίων γίνεται μέσω Διαδικτύου με τη συνδρομή ή όχι ενός υπολογιστή με on-line πρόσβαση, ακόμα και απευθείας μέσω του e-book reader.
 • Τα ψηφιακά βιβλία μπορούν να διαβαστούν εύκολα σε χώρους με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό, ενώ συνήθως παρέχονται από τη συσκευή διευκολύνσεις ανάγνωσης για άτομα με προβλήματα όρασης.
 • Διατίθενται επιλογές αναζήτησης κειμένου, ταχύτατης τοποθέτησης σελιδοδεικτών, δυνατότητα εισαγωγής επισημάνσεων ή σημειώσεων, οι οποίες μάλιστα μπορούν να αναιρεθούν, σε αντίθεση με τα φυσικά βιβλία.
 • Υφίσταται δυνατότητα επιλογής από τον αναγνώστη της επιθυμητής γραμματοσειράς και του μεγέθους της, αλλαγής του φόντου σελίδας και χρήσης λεξικού.
 • Το βιβλίο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία πολυμέσων, δηλαδή με ήχους, εικόνες και βίντεο, καθώς και με υπερσυνδέσμους και animation.
 • Επίσης υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης αγοράς του φυσικού βιβλίου από το συνεργαζόμενο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο απευθείας μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλίο.
 • Όλες οι πωλήσεις καταγράφονται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και μπορούν να προσπελαστούν οποιαδήποτε στιγμή. Η γνώση του χρόνου και του πλήθους των αντιτύπων των βιβλίων που πωλήθηκαν είναι εξαιρετικά ακριβής, ενώ είναι αδύνατον να επηρεαστούν τα νούμερα των πωλήσεων.
 • Τέλος, η τιμή ενός ηλεκτρονικού βιβλίου είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου φυσικού κατά 20%.
Σε τι format (πρότυπα) κυκλοφορούν τα ebooks;

Το κοινό παγκόσμιο πρότυπο είναι το λεγόμενο epub και τα βιβλία που το χρησιμοποιούν χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: reflowable και fixed-layout.

Η Amazon έχει επιλέξει τη χρήση των δικών της προτύπων με ονομασίες mobi (αντίστοιχο του reflowable epub) και KF8 (αντίστοιχο του fixed-layout epub). Προς το παρόν η Amazon δέχεται για δημοσίευση στο πρότυπο KF8 μόνο παιδικά και σχολικά βιβλία, καθώς και κόμικ.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των reflowable και fixed-layout epub;
 • Ένα reflowable epub είναι σχεδιασμένο ώστε το περιεχόμενό του να μπορεί να προσαρμόζεται ομαλά σε κάθε οθόνη και επομένως να καλύπτει πάντα και πλήρως το μέγεθός της. Έτσι τα reflowable epubs δεν έχουν σταθερό αριθμό σελίδων, αφού αυτός διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή ανάγνωσης. Σε συσκευές με μικρότερο μέγεθος οθόνης το ίδιο βιβλίο χρειάζεται περισσότερες σελίδες για την ομαλή εμφάνισή του. Σε ένα reflowable epub ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τον τύπο και το μέγεθος της γραμματοσειράς, το διάκενο, τα περιθώρια και γενικά όλο το στυλ εμφάνισης. Παραδείγματα τέτοιου είδους βιβλίων είναι ως επί το πλείστον αφηγηματικά και λογοτεχνικά βιβλία, μυθιστορήματα, θρησκευτικά βιβλία κλπ.
 • Στα fixed-layout epubs η δομή και εμφάνιση των βιβλίων είναι σταθερή και δεν αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης. Έτσι σε μικρότερες οθόνες, η γραμματοσειρά και οι εικόνες του βιβλίου εμφανίζονται σε σμίκρυνση, ώστε να χωρέσουν στο μέγεθος της οθόνης. Επίσης ο αριθμός των σελίδων τους είναι πάντα συγκεκριμένος, ανεξαρτήτως συσκευής ανάγνωσης. Κατ' αυτούς τους τρόπους, τα fixed-layout epubs θυμίζουν τα γνωστά στους περισσότερους pdf. Η δομή και εμφάνιση ενός fixed-layout epub ταιριάζει συνήθως σε περιοδικά, καταλόγους, βιβλία μαγειρικής, παιδικά βιβλία με εικόνες, κόμικ κλπ.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει τυπωμένη έκδοση;

Παρόλο που μπορεί να διατίθεται και σε τυπωμένη εκδοχή ή να συνιστά ψηφιοποίηση ενός ήδη τυπωμένου βιβλίου, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν προϋποθέτει αναγκαστικά και ένα αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο.

Ποιος διατηρεί τα δικαιώματα του βιβλίου;

Τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν αποκλειστικά στο συγγραφέα, ενώ οι όροι πώλησης περιγράφονται λεπτομερώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό που συνυπογράφουμε πριν την έκδοση του βιβλίου.

Το βιβλίο θα έχει ISBN;

Όλα τα ψηφιακά βιβλία που δημοσιεύουμε λαμβάνουν ISBN τα οποία παρέχονται δωρεάν από εμάς.

Χρειάζεται κάποια προεργασία στο βιβλίο από μέρους του συγγραφέα;

Καμία απολύτως. Το βιβλίο παραδίδεται σε οποιαδήποτε μορφή είναι εφικτή (π.χ. word) και εμείς φροντίζουμε για την άρτια κατασκευή του από την αρχή ως το τέλος με το έμπειρο προσωπικό μας. Σε όλη τη διάρκεια δημιουργίας του βιβλίου, η άποψή σας είναι καθοριστική για την τελική έκδοση του βιβλίου.

Πού δημοσιεύονται τα βιβλία;

Στα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά παγκόσμια βιβλιοπωλεία (Amazon Kindle, Apple iBookstore, Google Play Books, Kobo, Barnes&Noble, Scribd, Overdrive, Playster κλπ) καθώς και σε περισσότερα από 100 μικρότερα. Για την πλήρη λίστα δείτε εδώ. Μελλοντικά μπορεί να προστεθούν και περισσότερα. Μπορείτε βεβαίως να εξαιρέσετε οποιαδήποτε στιγμή όσα βιβλιοπωλεία δεν θέλετε να δημοσιεύσουν τα βιβλία σας. Σημειώνεται ότι και τα ίδια τα βιβλιοπωλεία διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής να δημοσιεύσουν ή όχι τα εκάστοτε βιβλία που τους διανέμονται.

Πόσος χρόνος απαιτείται μέχρι να διατεθούν τα βιβλία προς πώληση;

Από την στιγμή παράδοσης του βιβλίου σας σε ηλεκτρονική μορφή, η κατασκευή του συνήθως διαρκεί 5-10 εργάσιμες μέρες εάν πρόκειται για reflowable epub (λογοτεχνικά, αφηγηματικά, θρησκευτικά βιβλία κλπ) και περίπου 30 εργάσιμες ημέρες εάν πρόκειται για fixed-layout epub (κατάλογοι, περιοδικά, παιδικά βιβλία, κόμικ και γενικά βιβλία με πολλά multimedia στοιχεία).

Μετά την κατασκευή του και κατόπιν της τελικής έγκρισης του συγγραφέα, το βιβλίο παραδίδεται στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία προς δημοσίευση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες και με το πέρας της, τα βιβλία διατίθενται προς πώληση.

Μπορεί να δημοσιευθεί αναθεωρημένη έκδοση ενός βιβλίου;

Βεβαίως! Ειδοποιείστε μας για τις ανανεώσεις ή διορθώσεις που επιθυμείτε να πραγματοποιηθούν και τα βιβλία θα ενημερωθούν στα online βιβλιοπωλεία μέσα σε 24-72 ώρες.

Πώς προωθούνται διαφημιστικά τα βιβλία;

Εκτός από την φιλοξενία των βιβλίων στα μεγαλύτερα, αλλά και μικρότερα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, γίνονται περαιτέρω προωθητικές ενέργειες μέσω Google AdWords, καθώς και στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες με έντυπο υλικό.

Είναι προστατευμένα τα βιβλία από την πειρατεία;

Τα παγκόσμια online βιβλιοπωλεία των Amazon, Kobo, Apple and Google τοποθετούν τη δική τους προστασία στα βιβλία ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωσή τους μόνο στις συσκευές του χρήστη που τα αγόρασε και μόνο από συγκεκριμένες εφαρμογές ανάγνωσης.

Για όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία ο εκάστοτε συγγραφέας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μεθόδους κλειδώματος:

 • Adobe DRM (κόστος 0,25€/βιβλίο): Η εκτύπωση και η αντιγραφή μέρους ή όλου του βιβλίου κλειδώνεται και ο χρήστης που το αγόρασε είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει Adobe ID το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάγνωση του βιβλίου σε έως και 6 διαφορετικές δικές του συσκευές. Επιπλέον περιορίζεται στο να χρησιμοποιεί μόνο συγκεκριμένες (και λιγοστές) εφαρμογές ανάγνωσης που υποστηρίζουν αυτήν τη μέθοδο κλειδώματος.
 • Υδατογράφημα/Watermark (δωρεάν): Είναι επίσης γνωστό ως soft DRM και αποτελεί μέθοδο παθητικής προστασίας. Το βιβλίο περιέχει τα στοιχεία του αγοραστή σε υδατογράφημα που διατηρείται κρυφό σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Έτσι μπορεί να ανιχνευθεί οποιαδήποτε παράνομη διανομή του βιβλίου. Ένα βιβλίο κλειδωμένο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναγνωστεί σε οποιαδήποτε συσκευή και εφαρμογή επιθυμεί ο χρήστης που το αγόρασε.
Πρόσθετες προσφερόμενες υπηρεσίες
 1. Παρέχεται η δυνατότητα της ανάγνωσης του βιβλίου με αληθινή φωνή από πραγματικούς ηθοποιούς ή τον ίδιο τον συγγραφέα.
 2. Μπορούμε να αναλάβουμε τη μετάφραση του βιβλίου σε ξένες γλώσσες σε προνομιακές τιμές.
 3. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εξωφύλλου ή/και εικονογράφησης του εσωτερικού του βιβλίου.

Οδηγίες χρήσης

Πώς διαβάζω ψηφιακά βιβλία σε iPhone/iPad;

Αφού κατεβάσω το βιβλίο από το Apple iBookstore ή κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, χρησιμοποιώ την ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης του λειτουργικού συστήματος iOS (iBooks).

Πώς διαβάζω ψηφιακά βιβλία σε Mac;

Αφού κατεβάσω το βιβλίο από το Apple iBookstore ή κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, χρησιμοποιώ την ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης του λειτουργικού συστήματος MacOS (iBooks).

Πώς διαβάζω ψηφιακά βιβλία σε συσκευή Android;

Αφού κατεβάσω το βιβλίο από το Google Play Books ή κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της επιλογής μου, χρησιμοποιώ την αγαπημένη μου εφαρμογή ανάγνωσης ή την ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης του λειτουργικού συστήματος Android (Βιβλία Play). Ειδικά για την ανάγνωση fixed-layout epub προτείνεται η χρήση της δωρεάν εφαρμογής Kobo Books ή εναλλακτικά της επίσης δωρεάν εφαρμογής Gitden Reader.

Πώς διαβάζω ψηφιακά βιβλία σε συσκευή Amazon Kindle;

Αφού κατεβάσω το βιβλίο από το Amazon Bookstore, χρησιμοποιώ την ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης της συσκευής. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η ανάγνωση βιβλίων που έχουν αγοραστεί από το Amazon Bookstore και σε άλλες συσκευές μέσω των δωρεάν εφαρμογών που προσφέρει η Amazon εδώ.

Πώς διαβάζω ψηφιακά βιβλία σε PC;

Αφού κατεβάσω το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της επιλογής μου, χρησιμοποιώ την δωρεάν εφαρμογή ανάγνωσης Thorium Reader.

Θέλετε να συνεργαστούμε;

Scroll to Top