Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης

Bio


Ο αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης γεννήθηκε το έτος 1952 στο χωριό Μικρόβαλτο της επαρχίας Σερβίων. Είναι γιος του παπαΧρίστου και της πρεσβυτέρας Αφροδίτης, εγγονός δε του παπαΝικόλα, κοντά στον οποίο μαζί με τον αδελφό του Βασίλειο εκ παιδικής ηλικίας σπούδασαν την αγάπη στην Εκκλησία και στα εκκλησιαστικά. Η προγιαγιά του Βασίλου ήταν από τους Ματουλάδες της Βογγόπετρας, από τους οποίους κατάγονταν και ο εξαίρετος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Κωνστάντιος Ματούλας.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του με τον υπέροχο δάσκαλο Ηλία Λαμπρέτσα. Αποφοίτησε από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης το 1970 και από την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. το έτος 1975.
Από τον Σεπτέμβριο του 1975 μέχρι σήμερα διακονεί την Εκκλησία στην Πτολεμαΐδα και στην επαρχία Εορδαίας. Στις 17 Νοε 1979 εκάρη μοναχός, στις 18 Νοε 1979 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 15 Ιουνίου 1982 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον αείμνηστο επίσκοπο Φλωρίνης Αυγουστίνο. Στην επαρχία Εορδαίας επί 25ετία ήταν ένας από τους βασικούς συνεργάτες του με ποικίλη διακονία σε όλους τους εκκλησιαστικούς τομείς. Πάνω από τριάντα χρόνια μέχρι σήμερα διακονεί στην θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Εορδαίας.
Διακόνησε, κατά το ανθρώπινο, την είσοδο νέων κληρικών, αγάμων και εγγάμων, στους κόλπους της Εκκλησίας, την οποία διακονούν όλοι μετά ζήλου και σημαντικής προσφοράς. Έτερος καρπός τη βοηθείᾳ των συμμοναστών του είναι ἡ αρτιγέννητος Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης, της οποίας είναι ηγούμενος, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κυρίου Θεοκλήτου και θεμελίωσή της υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου. Συμμετείχε μαζί με άλλους αδελφούς σε αρκετές αποστολές βοηθείας: στην σεισμόπληκτη Καλαμάτα, στο εμπόλεμο Βουκουρέστι, στη Βόρειο Ήπειρο, στα εμπόλεμα Βοσνία και Κόσσοβο.
Από κάποιο σημείο και έπειτα η διακονία του επεκτάθηκε και στον γραπτό λόγο. Εξέδωκε μέχρι σήμερα μεταφράσεις πατερικών έργων καθώς και έρευνας της Εορδαϊκής εκκλησιαστικής και τοπικής ιστορίας. Εσχάτως στο σκευοφυλάκιο της Ι. Μονής του Αγίου Κοσμά προστίθεται κάθε χρόνο ένα περγαμηνό χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο. Τελευταία εργασία του, με την βοήθεια της μάννας του πρεσβυτέρας Αφροδίτης, ήταν τα ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΕΡΙΛΕΙΠΟΜΕΝΑ…

All the author's books

Scroll to Top